Tjur tar selfie med ko som inte gett sitt samtycke

Alla på bild ska samtycka

Efter att vi på senaste tiden upplever att situationer med bilder på tredje person ökat på Hemligg så känner vi att det är något vi behöver lyfta och uppmärksamma. Grejen är den att det krävs att samtliga personer på bilden ska samtycka till bildpubliceringen. Och det räcker inte med ett muntligt samtycke. Allt detta står att läsa i våra användarvillkor.

Strikta regler för bilder på tredje person

Utan samtycke tillåter vi inte bilder publicerade på tredje person om personen ifråga inte är 100% oidentifierbar. Vilket innebär att inte ens personen i fråga själv ska kunna känna igen sig på bilden. Dessutom så måste kontoinnehavaren själv vara med på bilden och vara huvudperson i bilden. Det sistnämnda gäller alla bilder som innehåller en eller flera personer.

Vill inte se bilder på tjejer på killkonton

Framförallt har vi dessa strikta regler för att vi vill slippa se bilder på tjejer postade på killkonton. Detta då de sannolikt sällan har samtycke till bildpubliceringen och dessutom så har det en tendens att sprida sig så att fler killar postar sådana bilder då de får för sig att det är okej. Eller att de börjar posta random porr. I de fall någon postar bilder föreställande någon annan än sig själv på ett sätt förleds att tro att det är kontoinnehavaren själv på bilden då blir denne medlem klassad som ett fejkkonto och blir utkastad direkt.

Reglerna gäller lika för alla

Reglerna gäller dock inte bara killkonton utan gäller även övriga även om kanske sannolikheten för att de inte har samtycke är mindre. Men även här så är det tveksamt om de verkligen fått samtycke till att publicera bilder som inkluderar några andra än sig själva. Så samma regler gäller alla.

Osmidiga verifierade samtycken

Sen om det är så att man trots allt vill publicera bilder som involvera tredje person så skall bildpubliceringens samtycke verifieras. Det kan göras genom att tredje person via sitt egna verifierade användarkonto på Hemligg kontaktar oss och godkänner bildpubliceringen. Eller att tredje person skickar in en verifieringsbild med bildpublicerarens profilnamn och dagens datum till oss på [email protected]. Verifieringsbilden ska i övrigt uppfylla de kriterier som vi ställer på en godtarbar verifieringsbild. Det är också så att det krävs en verifiering av tredje person för varje bildpubliceringstillfälle. Så om det är så att man senare på nytt vill publicera bilder på tredje personen i fråga så ska denne på nytt verifiera sitt samtycke. Verifieringen är dock sådan att den enbart kommer att synas av oss admin. Vilket innebär att vanliga medlemmar mycket väl kan komma att anmäla bilderna för brott mot “samtyckeslagen” och att de då modereras bort automatiskt tills dess att vi synat bildpubliceringen och godkänt den.

Inte optimalt men nödvändigt

Vi är väl medvetna om att vi gjort det väldigt bökigt att få publicera bilder på mer än sig själva. Men vi har som sagt dessa strikta regler för att vi är rädda att vi annars får en ohanterlig situation med bilder där personerna på bilderna kanske inte samtycker till publiceringen eller att det i värsta fall blir en massa profiler som vi får kasta ut för att vara fejkkonton. Sen kan det ju vara så att man har ett kk-förhållande med någon som man vill posta bilder tillsammans med. Men det är helt okej att skapa ett gemensamt parkonto även om man bara har ett kk-förhållande och då kan man ju posta bilderna på varandra på det gemensamma parkontot helt utan problem. Sen är det inte så att vi söker igenom sajten med blåslampa efter bilder som inkluderar tredje person. Vi förlitar oss i regel på att medlemmar anmäler bildpubliceringarna. Så det kan vara en del som slipper igenom. Men om det anmäls eller att vi råkar se bilderna så kommer vi att tillämpa regelverket enligt dess strikta utformning.

Kommentarer

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Tycker att detta är så himla bra här på Hemligg, att Ni ställer dessa krav för allas vår skull 🙂 Det är en trygghet även om inget är hundraprocentigt förstås.
    För dom som publicerar bilder på fler än sig själv och inte är en parprofil, så underlättar det också om denne berättar att samtycke finns till publicering. Då kan man anta att samtycke finns och slipper då anmäla bilder som är helt i sin ordning.

  2. Ja en rejäl orgasm är ju skönt och så, men har ni någonsin sett explicita kuk/sex-bilder i flödet från helt anonyma killkonton som får nackhåret att resa sig när man inser att “woah! om hon var en granne eller ‘tjejen på ICA’ skulle jag _definitivt_ känna igen henne” så man klickar på “Anmäl/Samtycke”-knappen för att sedan se hur bilden helt prompt *försvinner* ur flödet för att aldrig skådas igen? mhmmhmhm. Jag purrar som en kattunge varje gång.

    Jag tycker det händer allt oftare nu för tiden (säkert 1-2 ggr/veckan), så jag tycker det är bra att @Love slår näven i bordet 🙂 Jag tycker det är genuint obehagligt att se explicita sexbilder där man inte kan avgöra huruvida kvinnan är hans samtyckande partner eller gårdagens ovetande krogragg, vilket är långt från självklart från anonyma killkonton givet hur samhället ser ut.

    Dagen man faktiskt känner igen någon vill jag slippa gå runt och fundera över ifall grannen eller “hon på ICA” är en äventyrlig exhibitionist eller rent av ett ovetandes brottsoffer nästa gång jag går och handlar.

  3. Fast alla vill ju inte ha ett HL konto.

    Ska vi då med vår fasta kk till tjej mail in varje gång vi vill dela med oss av samma tjej är helt ohållbart.

    Vi kommer lämna HL över detta och söka oss någon annan stans. Tyvärr så är det för krångligt!

    1. Ja om det är så att ni känner att ni bara måste få posta bilder på tredje person och tredje person tycker det blir för besvärligt att verifiera sitt samtycke vid varje tillfälle då är tyvärr inte Hemligg rätt plats för er. Jag önskar er all lycka på annat håll. Och skulle ni ångra er så är ni alltid välkomna åter.

    1. Om det är en novell som är en fiktiv historia så anser vi att det är okej att använda bilder t ex AI-bilder för att förstärka läsupplevelsen. Men det bör då vara ganska klart att det är en fiktiv bild. Antingen att man har en bildtext som uttryckligen säger det eller att det ändå framgår tydligt.

      1. Har bilder på mina två noveller, ena bilden är uppenbart inte realistisk, men den andra var det otydligt fick jag en indikation på. Skrev en notis i slutet av texten och tänker att framöver är det kanske bra att även markera själv bilden på något vis. Jag får spåna vidare på detta 🙂

        Tack för förtydligandet och ett härligt community !

      2. Kanske det kunde finnas en checkbox när man laddar upp en bild, som man kan kryssa i för att markera att bilden är skapad av AI?

        1. Ja det där med AI-bilder kan ställa till det lite. Samtidigt så är det svårt vad en sån checkbox skulle göra på t ex en avatar på en profil. Då måste man ju på nåt sätt markera det på bilden att det är en AI-bild för att det ska framgå. Så jag vet inte riktigt. Men om det är så att man framställer sig på ett sett med bilder föreställande någon annan än sig själv så är det att vara fejk även när det är AI-bilder. Sen kan det ju vara okej att använda filter på egna foton kan jag tycka. Men nånstans går ju gränsen är även där för när en bild blir förledande även om den i grunden bygger på en äkta bild.

  4. Har också reagerat att det har vart mycket sånt på kort tid (kanske inget jag reflekterat så mycket över just då?) nu har jag bara vart här sens december men tycker att det har vart *extra” ett tag nu 😅 först kändes det väll “ja ok hon/han gillar väll det ok wierd” men sen som bilden/bilderna har sett ut vart rena smygkort som inte sett “godkänd” ut eller hur man ska säga…så riktigt bra beslut att ta! Folk förstår inte hur lätt ens bilder hamnar hos andra via “stora vida internet ” och det du lämnar här kommer stanna för alltid i dina digitala fotspår! Därför det är så viktigt att ALLA på bilden ger samtyckte samt varje gång bara för att du har fått 1 ja förut så betyder det inte att det blir 10 ja till!

  5. @Love Kanonbra att skriver en post om detta.
    Man kan hävda självklarheter så som att “det borde väl alla redan veta” eller “det hör till sunt förnuft” men uppenbarligen saknas det hos en hel del profiler.
    Vi kommer fortsätta hålla utkik och anmäla om det ens finns en udd av osäkerhet.

  6. Bra tycker jag!
    Två frågor bara:
    Kommer man kunna se att en bild är verifierad och samtyckt på nåt vis, så att man inte anmäler i onödan?
    Och fattar jag det rätt att ”offentliga” bilder som tex memes, foton på underklädesmodeller och bilder från porrfilmer nu är otillåtna och ska anmälas?

Flirten har ignorerats

Logga in

Registrera

Återställ lösenord

Ange ditt användarnamn eller e-postadress, du kommer att få en länk för att skapa ett nytt lösenord via e-post.